Köpekler Nasıl ve Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?

19-01-2024 17:13
Köpekler Nasıl ve Ne Sıklıkla Yıkanmalıdır?

Köpekler, hemen herkes tarafından sevilen ve en sık sahiplenilen hayvanların başında gelmektedir. Bu evcil dostların sağlığı için hassas bir şekilde davranmak ve onları uygun koşullarda yaşatmak da bir hayli önemlidir. En merak edilen ve dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de köpek yıkama sürecinin nasıl işlemesi gerektiğidir.

Sevilen patili dostların nasıl ve ne sıklıkla yıkanacağı, köpek yıkama sırasında ne gibi kriterlere dikkat edileceği büyük merak konusu olmaktadır. Köpeklerin yıkanma süreçleri de tıpkı insanlar gibi kendi içerisinde bazı gereklilikleri beraberinde getirir. Doğru ve etkili bir yıkama için köpeğin yıkanmaya nasıl alıştırılacağı, hangi yöntemlerle ve koşullarla yıkanacağı gibi noktalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Peki, köpekler nasıl yıkanır ve nelerden hoşlanır?

Köpekler Yıkanmaktan Hoşlanır Mı?

Köpeklerin cinsine, huyuna ve yıkanma sıklıklarına göre su ile olan temaslarına verecekleri tepkiler farklıdır. Pek çok köpek doğrudan yıkanmaktan uzak dururken Golden Retriever gibi cinslerin yıkanma konusunda son derece rahat oldukları görülebilir. 

Yıkanmaya karşı ılımlı yaklaşma, köpeklere yıkanmayı sevdirme gibi eylemler için yardımcı ürünlerden faydalanılabilir. Oyun hâline getirilmiş bir köpek yıkama serüveni sırasında pek çok köpek sakince ve mutlu bir şekilde yıkanmayı kabullenecektir.

Köpekleri yıkamaya alıştırmak için tercih edilebilecek farklı pek çok yöntem bulunmaktadır. Özel köpek banyosu ürünleri içerisinden tercihte bulunularak da köpeği banyo yapmaya alıştırmak mümkündür. Secovet bünyesindeki köpek malzemeleri kategorisi içerisinden çeşitli ürünler güvenle keşfedilebilmektedir.

Köpeğinizi Yıkanmaya Nasıl Alıştırabilirsiniz?

Köpekleri yıkanmaya alıştırmak için tercih edilebilecek pek çok yöntem bulunur. Her şeyden önce bu durumun bir zorunluluk hâlinden çıkıp eğlence odaklı bir aktivite hâline getirilmesi faydalı olacaktır. Bunun için yardımcı banyo ürünlerinden faydalanılabilir. 

Duş sırasında özellikle oyuncaklardan, köpüklerden ve özel esanslardan faydalanarak köpeğe huzurlu bir ortam oluşturmak mümkündür. Özel köpek şampuanları, köpek yıkama sırasında tercih edilebilecek en sağlıklı seçeneklerdir. Bu ürünler, içerikleri köpek sağlığı gözetilerek hazırlandıkları için hemen herkesin kullanımına son derece uygundur. İster doğrudan yıkama için sıvı şampuanlar ister hızlıca tüyleri canlandırmak için köpek kuru şampuan seçenekleri tercih edilebilir. Özellikle Secovet bünyesinde satışa sunulan Pet Right Derma Care 250 ml kedi ve köpekler için anti alerjenik şampuan sayesinde güvenle yıkama gerçekleştirilebilir. 

Köpeklerin suya, banyo yapmaya alışması için özel üretilmiş, yüzebilen köpek oyuncakları da bulunur. Örneğin Kiwi Walker’ın parçalanmaz köpek oyuncağı veya daha farklı oyuncak çeşitleri sayesinde de köpeği yıkamaya kolaylıkla alıştırmak mümkündür. Köpek yıkama küveti gibi yıkanma sırasında yardımcı olacak ürünler de yine güvenli ve eğlenceli bir deneyim için idealdir.

Köpeğinizi Nasıl Yıkayabilirsiniz?

Köpek yıkama sürecinde yardımcı olarak kullanabileceğiniz farklı pek çok gereç bulunur. Yüzen oyuncaklardan özel küvetlere kadar tercih ettiğiniz her bir ürün köpeğin kendisini daha güvende ve konforlu hissetmesini sağlayacaktır. Köpeğinizi yıkamak için öncelikle onu yavaş yavaş suya alıştırmanız yararınıza olacaktır. Köpekte travma yaratmamak ve aynı zamanda suya alışması için ona zaman tanımak yıkama sırasında son derece önemlidir. Alıştırma sürecinde köpeğin patileri yavaşça ve sırayla suya dokundurulabilir, oyuncaklarla oynatarak suya girmesi sağlanabilir. Aynı zamanda banyo yapmanın güzel bir sonucu olduğunu düşünmesi açısından alışma sürecinde köpek ödül maması seçeneklerinden de faydalanılabilir. 

Sevimli dostlarımızın temizliği ile ilgili en merak edilen konulardan biri de “yavru köpek yıkanır mı?” sorusunun yanıtıdır. Yavru köpek yıkaması çok daha zorlayıcı olabilse de bu noktada tıpkı büyük köpeklerde olduğu gibi onlara da ihtiyatla yaklaşmak önem arz etmektedir. Köpeğin suyu keşfetmesine izin vermek, küvet içerisine girmesi için onu teşvik edici oyuncak ve ödüllerden faydalanmak yararlıdır. Bunun yanı sıra köpeklerin çok küçük olmaları durumunda kucakta yıkama, sarılma ve sevme yollarına başvurarak hem güvenli bir yıkama sağlanabilir hem de köpeğin anksiyete yaşaması önlenebilir. 

Köpek Yıkama ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sevimli dostlarınızın beslenme süreçleri kadar temizlik süreçleri de önem taşımaktadır. Bu aşamada ise onların rahatını düşünmek her köpek sahibinin önceliklerinden biridir. Dolayısıyla köpek yıkama süreci öncesi evcil hayvan sahiplerinin aklına bir sürü soru takılmaktadır. Yazımızda sizler için bu süreçte öne çıkan bazı soruları sıraladık. 

Köpek şampuanı yoksa neyle yıkanır?

Köpekleri yıkarken onlara özel şampuanları tercih etmek, sağlıklarını korumak açısından önem taşır. Ancak özel köpek şampuanlarının bulunmadığı durumlarda paraben ve diğer zararlı kimyasalları içermeyen bebek şampuanlarından veya kalıp sabunlarından da faydalanılabilir. 

Köpek yıkandıktan sonra nasıl kurutulur?

Köpekleri yıkama sonrasında sıcak havalarda yalnızca havlu ile kurulamak yeterli olabilir. Ancak kış koşullarında hasta olmaya meyilli olan patili dostların mutlaka düşük düzeyde çalışan fön makinesi gibi sıcak hava üfleyen bir yardımcı alet ile kurutulması, kurutma sonrasında da sıcak bir alanda tutulması gerekir. 

Köpekler soğuk suyla yıkanır mı?

Yaz aylarında serinletici bir etki yakalamak için su içerisine soğuk su katılabilir. Ancak tümüyle buz gibi denecek derecedeki sularla köpek yıkamak sağlıklı değildir. Nasıl ki insanlar soğuk suyla yıkandıklarında hasta olma eğilimi gösterir, köpekler için de durum aynı olacaktır. Köpeğin hastalanması durumunda ise en yakın veterineri ziyaret etmek ve uygun köpek sağlık ürünü kullanımını sağlamak kritik öneme sahiptir.

Köpek yıkandıktan sonra dışarı çıkarılır mı?

Yaz aylarında köpeğinizi yıkadıktan hemen sonra dışarı çıkarmak serinlemesini desteklemek için faydalı olabilir. Kış aylarında ise köpeği üşütmemek ve hastalanmasını önlemek adına yıkandıktan hemen sonra dışarı çıkarmamak gerekir. Bu durum hem köpeğin sağlığı açısından hem de kolay kirlenmesini hızlandırmak bakımından dezavantaj oluşturacaktır. 

Önceki yazımıza https://www.secovet.com/blog/icerik/kedi-nasil-yikanir linkinden ulaşabilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.