Kedi Yıkama: Adım Adım Kedi Nasıl Yıkanır?

12-01-2024 14:19
Kedi Yıkama: Adım Adım Kedi Nasıl Yıkanır?

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için birçok temel ihtiyacının giderilmesi gerekmektedir. Sağlık kontrolleri, vitaminleri ve beslenmesinin yanı sıra kedi yıkama rutininin oluşturulması da son derece önemlidir. Bu süreçte kedi sahiplerinin akıllarındaki ilk soru ise hiç şüphesiz ki “kediler yıkanmalı mı?” olmaktadır. Kedilerin yıkanması konusunda yoğun bir tartışma söz konu olsa da bu noktada kedinin tüy yapısı, yaşı ve ırkı gibi özelliklere dikkat edilmesi gerekir. Her kedinin yıkanma rutini ve yıkama yolları birbirinden farklı olabilmektedir. 

Kediler Yıkanır Mı?

Kediler, kendilerini temizleyebilme yetisine sahip olan canlılardır. Bu sebeple de kedilerde herhangi bir özel durum olmaması durumunda sık sık yıkanması önerilmemektedir. Özellikle uzun tüylü kedi türlerinde sıklıkla yıkamak bu sevimli canlıların hastalanmasına sebep olabilmektedir. Kedi yıkama işleminin yapılmasını gerektiren durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • - Kedinin üzerine deterjan veya ilaç gibi kimyasal bir ürünün dökülmesinde,
  • - Egzama veya mantar problemi olan kedilerde, veteriner tarafından yıkanması önerildiğinde,
  • - Herhangi bir tedavi sonrasında veterinerinin isteği üzerine,
  • - Sokağa çıkması durumunda üzerinde yabancı maddelerin olması durumunda.

Yukarıda sözü geçen durumların yaşanması halinde, kedi sahipleri tarafından “kedi nasıl yıkanır?” sorusu sıklıkla yöneltilmektedir. Kedilerin yıkama işlemine geçmeden önce ilk olarak sevimli dostunuzun psikolojik olarak bu duruma hazırlanması önerilir. Daha sonra ise banyosu ile ilgili gerekli tüm kedi sağlık ürünlerinin temin edilmesi gerekir. Böylelikle kediler strese girmeden hızlı ve kolay bir şekilde yıkanabilir. Yavru kedi yıkama, çok acil ve hayati bir durum olmadığı sürece kesinlikle önerilmemektedir. Bu noktada kedi sahiplerinin mutlaka bir veteriner ile görüşmesi gerekmektedir. 

Hazırlık Aşaması: Gerekli Malzemeler 

Sevimli dostunuzun yıkanma sürecinin sorunsuz bir şekilde tamamlanabilmesi için birtakım malzemelerin hazırlanması gerekmektedir. Kedi banyosu için özel bir küvet kullanılabileceği gibi evin diğer sakinlerinin kullanıldığı duş alanı da kullanılabilmektedir. Kedi yıkama süresi boyunca kediler için özel olarak üretilen şampuan ve yıkama eldiveni muhakkak bulundurulmalıdır. Yıkandıktan sonra kedilerin tüylerinin kurutulması için bir fön makinesi ve kedi tarağı da hazırda tutulmalıdır. 


Kedinizi Yıkarken Nelere Dikkat Etmelisiniz? 

Evcil hayvan sahipleri kedilerini yıkamaya başlamadan önce birçok detaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Kediler banyo yapmaktan pek hoşlanmadığı için yıkanacaklarını anladıkları zaman çok daha hırçın olabilmektedir. Bu sebeple ilk olarak kedi sahiplerinin kendilerini güvene almaları önerilmektedir. Kedinin banyo esnasında üşümemesi için ortam sıcaklığının ayarlanması gerekmektedir. Oda sıcaklığına getirilen yıkama alanı, kedinizi yıkama işleminin güvenilir olması için önemlidir. Aynı şekilde suyun sıcaklığı da mutlaka kontrol edilmelidir. 
Kediye suyu dökmeden önce ilk olarak kedi sahiplerinin suyu kontrol etmesi gerekmektedir. Yıkama işlemi için güvenilir ve kaliteli bir şampuan kullanılmalıdır. Secovet web sitesi üzerinde yer alan anti alerjik kedi şampuanı, ciltte alerji oluşmasını önlerken aynı zamanda tüylerin derinlemesine temizlenmesini sağlamaktadır. 

El ile yıkanabildiği gibi kaliteli bir kedi yıkama eldiveni de bu konuda tercih edilebilmektedir. Nazik hareketler ile tüm vücudu, kulakları ve tırnaklarının arasını derinlemesine temizlendikten sonra su ile durulayarak sevimli dostunuzun yıkama işlemini tamamlayabilirsiniz.

Durulama ve Kurulama İşlemleri 

Kedilerin yıkanma süreci kadar durulama ve kurulama işlemleri de son derece önemlidir. Tüysüz kedilerin havluya bir süre tutulması ve kurutulması yeterli olabilmektedir. Fakat uzun ve sık tüylü kedilerde bu durum daha karmaşık olabilmektedir. Bu tür kediler için ilk olarak kedi fırça ve tarağı ile tüylerinin nazikçe taranması gerekmektedir. Su ile bu tüyler hızlı bir şekilde dolaşabilmektedir. 

Tüylerin taranmasının ardından ise bir süre kuru bir havlu ile tüylerdeki fazla suyun alınması önerilmektedir. Fakat kedinin buna izin vermemesi durumunda fön makinesinin en düşük ayarı açılıp kediden olabildiğince uzak tutularak, yavaşça kurutma işlemi yapılabilmektedir. Tüm kedi yıkama işlemlerinin ardından, onların rahatlatılması ve mutlu olması için kedi ödül maması verebilirsiniz. Böylelikle minik dostunuz bir sonraki yıkama için kendisini daha rahat hissedebilir.

Kedi Yıkama İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Sevimli dostunuzun temizliğini sağlamak stresli bir uygulama olabilir. Kedilerin büyük bir bölümü yıkanmayı sevmediği için bu konu ile ilgili birçok soru da ortaya çıkmaktadır. Kedilerin yıkanması ile ilgili hiçbir fikri olmayan kişilerin öncesinde bir uzmandan destek alması oldukça önemli olabilmektedir. 

Yıkanmayı Sevmeyen Kedi Nasıl Yıkanır?

Yıkanmayı sevmeyen kedilerin banyo yaptırılması oldukça zor ve meşakkatlidir. Kedi yıkama malzemelerinin öncesinden hazırlanması ve kediye olabildiğince sakin ve rahatlatıcı bir şekilde yaklaşılması gerekmektedir. Bu süreçte patili dostunuzun sevdiği kedi oyuncakları veya ödül mamasından destek alabilirsiniz. 

Kediler Ne Sıklıkla Yıkanmalı? 

Kedi yıkama düzenli olarak yapılması gereken bir uygulama değildir. Veteriner tarafından önerilmediği, kedinin üzerine herhangi bir kimyasal madde dökülmediği veya bir hastalığı olmadığı sürece kedilerin yıkanması önerilmemektedir. 

Kediler Banyo Yaptıktan Sonra Üşür Mü?

Kedi banyosu sonrasında özellikle uzun ve sık tüylü olanlar üşüyebilmektedir. Bu yüzden banyo sonrasında hızlı bir şekilde tüylerinin taranması ve kurutulması gerekmektedir. 

Sudan Korkan Kedi Nasıl Yıkanır? 

Kedilerin birçoğu sudan ve banyo yapmaktan hoşlanmamaktadır. Fakat yukarıda da bahsedilen mecburi sebeplerin olması durumunda önce onu rahatlatarak ve gerekli malzemeleri hazırlayarak güvenli bir şekilde kedinizi temizleyebilirsiniz. Kedi yıkama aşamasında onu korkutmamak ve ona nazik bir şekilde yaklaşmak gerekebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.