Köpek Tırnağı Nasıl Kesilir?

15-02-2024 11:44
Köpek Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kişisel bakım, insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da son derece önemli bir yere sahiptir. Kedi ve köpeklerin tırnaklarının düzenli olarak kesilmesi, banyolarının yaptırılması ve tüylerinin taranması gerekir. Bu durum, hem sağlıklı hem de bakımlı bir vücuda sahip olmalarını sağlar. Evcil hayvan sahiplerinin evde profesyonel bir şekilde bakım gerçekleştirebilmeleri için köpek tırnağı kesmek için özel geliştirilmiş makasları kullanmaları gerekir. Secovet üzerinden temin edilebilecek olan bu bakım ürünü, köpek tırnağı kesiminin kolaylaşmasını sağlar. Sizler de bu işlemi evde uygulamak için ilk olarak köpeğinizi yavaş bir şekilde kontrol etmelisiniz. Sonrasında tırnakların üstündeki damar kısımlarına dikkat ederek kesim gerçekleştirebilirsiniz. 

Köpeklerde Tırnak Kesimi Ne Zaman Yapılır?

Köpeklerde tırnak kesiminin, düzenli aralıklarla yapılması gerekir. Tırnak uzama süresi, evcil dostların türü, yaş ve aktivite seviyesine bağlı olarak değişebilir. Tipik olarak, tırnaklar ayda birkaç milimetre uzar. Eğer köpeğiniz aktif bir yaşam sürüyorsa ve doğal olarak tırnakları aşınmıyorsa, her altı ila sekiz haftada bir kesim yapmanız önerilir. 

Uzun tırnaklar, köpeğin yürüme konforunu olumsuz etkileyebilir ve eklemlerine baskı yapabilir. Haddinden fazla uzun tırnaklar köpeğinizi yaralanmalara karşı daha savunmasız bırakabilir. Tırnak kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken önemli bir faktör de tırnak damarı veya pulpasıdır. Tırnakların içinde bulunan bu bölge, kesim sırasında zarar görmemelidir. Aksi takdirde kanama ve ağrıya neden olabilir. 

Köpek tırnağı belli bir uzunluğa ulaştıysa ve zemini aşındırmıyorsa, düzenli olarak tırnak kesimi yaparak sağlığını ve konforunu korumanız mümkün. Fakat bu kesimi insanlar için üretilen tırnak makasları ile gerçekleştirmemeniz gerekir. Köpek sağlık ürünleri arasında yer alan tırnak makaslarını kullanarak kesim yapabilirsiniz. 

Evde Köpek Tırnağı Kesmek İçin Gerekli Olan Ekipmanlar 

Evde köpek tırnağı kesmek için bazı ekipmanlara sahip olmak gerekir. Yalnızca tırnak makasının bulunması evcil hayvanların tırnaklarını rahat bir şekilde kestirmesi için yeterli değildir. Köpek tırnak kesimi yaparken kullanmanız gereken ekipmanların pek çoğu Secovet’te satışa sunulur. Sizler de hem kolay hem de konforlu bir tırnak kesimi yapmak istiyorsanız Secovet üzerinden çeşitli ürünleri inceleyerek ihtiyacınız olanların alışverişini gerçekleştirebilirsiniz.

Tırnak Makası

Köpek tırnağı keserken ihtiyaç duyulan ilk ürün makastır. Evcil hayvanlara özel olarak üretilen bu makaslar, kolay kullanım özelliğiyle öne çıkar. Farklı köpek türlerine uygun pek çok makas çeşidi bulunur. Tırnak kesimi konusunda kendinize güvenmiyorsanız, profesyonel bir pet kuaföründen yardım alabilirsiniz. Fakat köpeğinizin kan yolu ile bulaşabilen hastalıklardan korunması için pet kuaförüne de özel olarak aldığınız köpek tırnak makasını götürmeniz önerilir. Bu şekilde köpek tırnağı kesimini hem sağlıklı hem de konforlu bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Köpek Ödül Maması

Evcil hayvanların tırnak kesimini kolay bir şekilde gerçekleştirmek için köpek ödül maması kullanılabilir. Köpeklerin dikkatini mama ile çekebilir, son derece konforlu bir kesim süreci yaşayabilirsiniz. Secovet’i ziyaret ederek köpeklere özel olarak üretilen ödül maması çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Tüm çeşitleri inceledikten sonra evcil hayvanınızın damak tadına uygun olan çeşidi seçebilirsiniz. Böylece köpek tırnağı kesim işlemini kolaylaştırabilirsiniz.

Sevimli Dostunuzun Tırnağını Nasıl Doğru Kesebilirsiniz? 

Kedi ve köpeklerin tırnaklarını doğru bir şekilde kesmek için bazı püf noktaları bilmek gerekir. Bu püf noktalar köpek tırnak kesimi kanama sorunu ile karşılaşmamak adına önem taşır. Hem evcil hayvanların canını yakmamak hem de kısa süre içinde bakımını gerçekleştirmek adına şu adımlara uyum sağlanması önerilir:

  • - İlk aşamada köpeğinizi sakinleştirmeniz ve rahat olduğundan emin olmalısınız. Bu adım her ne kadar basit görünüyor olsa da evcil dostunuzun ani hareketlerde bulunmaması ve kaçmaması için önemlidir. Köpeğinizin rahat olduğundan eminseniz tırnak kesimine başlayabilirsiniz.
  • - Tırnak kesme işlemini gerçekleştirirken göz önünde bulundurulması gereken ikinci faktör tırnak yapısı hakkında bilgi sahibi olmaktır. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de kan damarlarının yer aldığı bir tırnak kökü bulunur. Bu kısma geçiş yapmamaya çalışmak son derece önemlidir. Böylece evcil hayvanın canının yanması engellenebilir.
  • - Köpek tırnağı kesimi için özel olarak tasarlanmış kaliteli bir tırnak makası kullanmanız gerekir. İnsanlar için üretilen tırnak makaslarını kullanarak kesim yapmak doğru bir yöntem değildir.
  • - Köpeğinizin tırnakları şeffafsa, kan akışının sağlandığı damarın net olarak görünmesi daha kolay olabilir. Siyah tırnaklarda ise damar daha zor fark edilebilir. Bu durumda, tırnağın uç kısmını yavaşça keserken dikkatli olmak gerekir. Ani adımlar atmamaya özen göstermeniz önerilir.
  • - Tırnak kesimi yaparken damara zarar vermemek önemlidir çünkü bu durum köpeğinizde ağrı ve kanamaya yol açabilir. Kanama ile karşılaşılması halinde zaman kaybetmeden yara temizleyici kullanarak tedavi gerçekleştirilmesi gerekir. Kanamanın yoğunluğuna göre veteriner hekimden yardım alınması önerilir.


İlk defa köpek tırnağı kesiyorsanız evcil hayvanınızı korkutmamak ve duruma alıştırmak için yavaş hareketler etmeye çalışmanız gerekir. Bu şekilde köpeğinizin güvenini kazanabilirsiniz. Düzenli olarak kesim yaparak tırnak uzunluğunu kontrol altında tutabilirsiniz.Tırnakların düzenli kesimini gerçekleştiremiyorsanız çeşitli araç gereçlerden yardım alabilirsiniz.

Özellikle travmatik geçmişi olan evcil hayvanların tırnak kesimine direnmesi söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda köpek tırnak törpüsü kullanılması uygun görülür. Herhangi bir kesim işlemi gerektirmeyen bu alet ile törpüleme yapabilirsiniz. Törpüyü yavaş yavaş hareket ettirerek tırnakların kısalmasını sağlayabilirsiniz. Kesim ve törpü işleminden sonra köpeğinizi ödüllendirerek bu durumun korkulacak bir şey olmadığını öğrenebilirsiniz.


Önceki yazımıza https://www.secovet.com/blog/icerik/kediler-neden-tuy-doker linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.