Kedinizin Tuvaletini Nasıl Temizlemelisiniz?

29-01-2024 09:43
Kedinizin Tuvaletini Nasıl Temizlemelisiniz?

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için kişisel hijyenlerinin yanı sıra kedi tuvaletinin temizliği de son derece önemlidir. Hem kaliteli bir yaşam sürmeleri hem de sağlıklarından olmamaları için bu detaya dikkat edilmesi gerekir. İlk kez kedi sahibi olanlar, bilgisi olmayanlar ya da evcil hayvanının mevcut hijyenden rahatsız olduğunu düşünenler “kedi kumu ne kadar sürede değişir ve temizlenir?” sorusuna yanıt arayabilir. Fakat oldukça fazla kişi tarafından merak edilen bu soruya tek bir yanıt vermek mümkün değildir.

İnsanlardaki gibi hayvanların da sindirim sistemi, sağlık durumu ve metabolik hız birbirinden farklı olabilir. Gün içinde sık sık tuvalete çıkan ve su tüketimi sebebiyle normalin üstünde dışkılama gerçekleştiren kedilerin kumlarının kısa süre içinde temizlenmesi gerekir. Sağlıklı ve yavru kedilerin ise daha uzun süre aynı kumu kullanmaları mümkündür. Fakat kedi tuvaletinde koku oluşumunu engellemek adına kullanılan kumun tamamı ne zaman değişecek olursa olsun günde 2 kez temizliğinin gerçekleştirilmesi önerilir. Bu şekilde her gün gerçekleştirilen kedi kumu temizleme işlemi hem koku oluşumunu engeller hem de mevcut kumun temiz kalmasını sağlar.

Kedi Tuvaletini Hazırlama

Evcil hayvanlarım konforlu bir tuvalet kullanımı gerçekleştirmeleri için kedi tuvaletinin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde hazırlanması gerekir. Bentonit kedi kumu, evcil hayvanların ihtiyaç duyduğu konforlu tuvalet deneyimini yaşamalarını sağlar. Kokusuz, alerjik bünyelere uygun, emici ve uzun süre kullanılabilir özelliklere sahip olması ise hem sağlık hem de bütçe kontrolü açısından avantaj sağlar.

Kedi tuvaletini hazırlarken ilk olarak kedi sağlık ürünleri arasında yer alan bu kum türünün temin edilmesi önerilir. Sonrasında kediniz için özel olarak aldığınız tuvalet kabını kullanımını gerçekleştirmek istediğiniz alana yerleştirebilirsiniz. İçine dökeceğiniz temiz kedi kumu miktarını evcil hayvanınızın yaşına ve boyutuna göre ayarlayabilirsiniz. Yavru kediler ve yetişkinler için aynı oranda kedi kumu kullanımı önerilmez. 

Yetişkin ya da birden fazla kedinin kullanacağı tuvaletlere daha fazla kum ekleyebilirsiniz. Sonrasında kedi tuvaletinin önüne paspas sererek evcil hayvanlarınızın kumu dışarıya dökmemeleri için önlem alabilirsiniz. Bu şekilde hem pratik hem de hızlı bir şekilde tuvalet hazırlama işlemini tamamlayabilirsiniz. Dilerseniz kedi sağlık ürünü olarak satılan kokulardan alarak evcil hayvanınızın tuvaletinin bulunduğu alana sıkabilir, ortamın havasını değiştirebilirsiniz. Böylece “kedi kumu kokusu nasıl giderilir?” sorusuna da net bir yanıt bulabilirsiniz.

Kedinizin Tuvaleti Ne Sıklıkta Temizlenmelidir?

Kedinizin tuvaletini düzenli bir şekilde temizlemeniz evcil dostunuzun sağlığını ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiler. Kedi tuvaletinin günlük temizliği, koku oluşumu ve hijyenik bir alan yaratılması adına son derece önemlidir. Bu nedenle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez kedi kumu eleği yardımıyla temizlik işlemi gerçekleştirilmesi önerilir. 

Evcil hayvanınızın herhangi bir sağlık sorunu varsa bu durumda temizleme işlemini günde üç kez olmak üzere gerçekleştirebilirsiniz. Temizlik işleminin aksatılmamasının neden gerektiği ise şu şekilde sıralanabilir:

  • - Kirli bir tuvalet, kedinizin stres seviyelerini artırabilir ve tuvalet alışkanlıklarını bozabilir. 
  • - Hijyenik olmayan bir tuvalet ortamı, idrar yolu enfeksiyonları gibi sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Bazı durumlarda, kedinin tuvalet alışkanlıkları, sağlık durumu veya kullanılan kumun türüne bağı kendinize özel bir temizlik düzeni oluşturabilirsiniz. Özetle “kedi kumu ne kadar sürede değiştirilir?” sorusuna bu şekilde yanıt verilebilir.

Kedi Kumu Temizliğinde Püf Noktalar

Kedi kumu temizliğinde dikkate alınması gereken birkaç önemli püf nokta bulunur. Bu püf noktalar şu şekilde sıralanabilir:

  • - Kedi tuvaletini her gün düzenli olarak temizlemek, kedinizin temiz bir ortamda rahat hissetmesini sağlar. 
  • - Kum, kedinin dışkı ve idrarını emmesi nedeniyle hızla kirlenebilir. Bu nedenle her gün taze kum eklemek son derece önemlidir. 
  • - Kedi kumunun haftada bir kez tamamen değiştirilmesi önerilir. Bu işlem, kumun hijyenik kalmasını sağlar ve kötü kokuların oluşmasını engeller. 
  • - Kedi kum kutusunun konumu da konforlu bir kullanım gerçekleştirilmesi için son derece önemlidir. Evcil dostunuzun tuvaletini rahatça kullanabilmesine ve gizlilik hissi yaşamasına dikkat etmeniz gerekir. 
  • - Kedi kumu seçerken evcil dostunuzun sağlık durumu ve kişisel özelliklerini göz önünde bulundurmanız önerilir. Bazı kediler belirli kum türünü kullanmakta ısrarcı olabilirler.

Yukarıda yer alan püf noktaları uygulayarak kedi kumu temizliğinde etkili bir şekilde hareket edebilir ve evcil dostunuzun sağlığını koruduğunuzdan emin olabilirsiniz.

Kedi Tuvalet Kokusu Nasıl Önlenir?

Evcil hayvan bakanların kedi tuvaleti kokusu sorusunu ile karşılaşmaları mümkündür. Zaman zaman karşılaşılabilen bu durumu önlemenin birkaç etkili yolu bulunur. Bu yollardan ilki ve dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, evcil hayvanın tuvaletini düzenli aralıklarla temizlemektir. Uzun süre aralıklarla gerçekleştirilen temizlik, kötü kokunun temel sebebi olabilir. Bu nedenle her gün en az 2 kez olmak üzere kum kontrolü gerçekleştirilmeli ve temizlik yapılmalıdır.

Tercih ettiğiniz kedi kumu da kokuyu önlemede etkili olabilir. Bazı özel kokulu kumlar veya karbon içerenler, koku absorbe edici özelliklere sahiptir. Bu özellik kedi kumunda koku oluşumunun uzun süre engellenmesine yardımcı olur. Tuvalet kutusunun bulunduğu alanı havalandırmak da kokuyu engellemek adına dikkat edilebilecek önemli faktörler arasında bulunur. 

Taze hava, kötü kokuların birikmesini engeller. Tuvaletin bulunduğu alanı düzenli olarak temizlemek ve dezenfekte etmek ya da koku kontrolünü sağlayan oda spreyleri kullanmak da etkili yöntemler arasında bulunur. Tüm bu adımlara dikkat ederek kötü koku oluşumunu engellemek mümkündür.

Önceki yazımıza https://www.secovet.com/blog/icerik/5-adimda-evde-kedi-tirnagi-nasil-kesilir linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.