5 Adımda Evde Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

25-01-2024 17:48
5 Adımda Evde Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Evcil hayvanlar da tıpkı insanlar gibi kişisel bakıma ihtiyaç duyarlar. Düzenli olarak gerçekleştirilen kişisel bakım rutinleri, evcil hayvanların daha sağlıklı bir yaşam sürmelerine yardımcı olur. Kedi tırnağı kesimi, bu bakım rutininin olmazsa olmazı olarak görülür. Gerek evcil hayvan sahipleri tarafından gerekse veteriner hekimler tarafından gerçekleştirilebilir.

Ke daha düzgün, şekilli ve sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlayan kesim sayesinde evcil hayvanların yaşam alanlarındaki eşyalara zarar vermelerinin de önüne geçilebilir. Kediniz tırnaklarıyla koltuk gibi eşyalarınıza zarar veriyorsa ve veteriner hekim kontrolünde tırnak kesimi yaptırmıyorsa doğru yerdesiniz. Sizin için özel olarak hazırlanan bu içeriğin detaylarından 5 adımda kedi tırnağı kesimi püf noktalarını öğrenebilirsiniz. 

Ne Sıklıkla Kedinizin Tırnağını Kesmelisiniz?

Tırnak kesimi rutini, uzama süresine ve pek çok faktöre göre değişim gösterir. Yavru kedi tırnak kesimi ile yetişkinler için göz önünde bulundurulması gereken süre aynı olmayabilir. Bu nedenle alanında uzman veteriner hekimlerin önerilerine göre tırnak kesme zamanının ayarlanması önerilir. Kedi tırnağının üç ila dört haftada bir kesilmesi mümkündür. Bu periyot, tırnak uzamasının kontrol altında tutulmasına ve kedinin kendisine veya evdeki eşyalara zarar vermesini engellemeye yardımcı olur.

Kedi makası kullanarak gerçekleştirebileceğiniz bu işlem, evcil dostunuzun rahat hareket etmesine ve tırnaklarının aşırı uzun olmasından kaynaklanan rahatsızlıkları önlemesine de katkı sağlar. Kesim işlemini dikkatlice gerçekleştirebilir ve kedinizin rahatlığını sağlayabilirsiniz. Kedim tırnaklarını kestirmiyor diyorsanız bu aşamada özel olarak üretilen makaslardan yardım alabilirsiniz. Çeşitli kedi sağlık ürünlerinden yararlanarak kesim sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

Normal Tırnak Makasıyla Kedi Tırnağı Kesilir mi?

Kedilerin tırnaklarını keserken insanlar için üretilen tırnak makasının kullanılması önerilmez. Evcil hayvanların tırnakları, insanlarınkinden daha farklı bir yapıya sahiptir ve içerisinde canlı bir bölge olan çürük tabaka yer alır. Bu nedenle uygun olmayan bir makas kullanıldığında kedi tırnağına zarar verme riski artar. Kediler için özel olarak tasarlanan ve satışa sunulan tırnak makasları, kesme işlemini daha güvenli ve etkili hale getirir. 

Kedi tırnak kanaması ile karşılaşılmaması için özel olarak üretilen ürünlerin kullanılması son derece önemlidir. Özel olarak üretilen makaslar genellikle daha keskin ve dayanıklı olmasıyla öne çıkar. Bu da kesim işleminin daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Kedinizin konforunu ve sağlığını korumak için veteriner önerilerine uygun olarak tasarlanan özel makaslarını kullanabilir, tırnak kesimi sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Kedi Tırnağı Sıklıkla Yapılan Hatalar

Evcil dostlarımızın sağlığı ve konforunu korumak için tırnak kesimi rutininin profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Bu işlem sırasında yapılan hatalar, evcil dostunuzun canının yanmasına neden olabilir. Herhangi bir problemle karşılaşmamak ve tırnağında meydana gelebilecek sorunların önüne geçmek için sıklıkla yapılan hatalar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Kedi tırnağı keserken sıklıkla yapılan hataların şu şekilde sıralanmaları mümkündür:

  • - Sıklıkla yapılan ilk hata tırnak kesimi işleminin ihmal edilmesidir. Kedilerin tırnakları düzenli aralıklarla kesilmesi ve bakımının yapılması gerekir. Aksi halde tırnaklar aşırı uzayabilir ve kedinin rahatsızlık yaşamasına engel olabilir. 
  • - Uygun olmayan ekipmanlar kullanmak da yapılan bir diğer hata olarak öne çıkar. Yavru kedi bakım ürünü ile yetişkinler için olanlar birbirinden farklıdır. Bu nedenle kesim yaparken uygun yaş grubuna uyum sağlayan ürünlerin kullanılması gerekir.
  • - Kedi makasları yerine insanlar için üretilenleri kullanmak tırnağın canlı bölgesine zarar verme riskini artırır. Özel olarak üretilen, makasların kullanımı önerilir.
  • - Kesim işlemleri evcil hayvanların stres olmasına neden olabilir. Kesim işlemi sırasında ani hareketlerden kaçınılması, gerekirse kedi ödül maması kullanılması önerilir. Ödül maması kullanmak evcil hayvanların dikkatini dağıtabilir ve daha kolay bir kesim süreci gerçekleştirilebilir.
  • - Acele hareket etmek ve gereken özeni göstermemek, kesilen tırnağın düzgün bir şekil almamasına neden olabilir. Bu nedenle işlem sırasında özenli davranmak gerekir.

Bu adımlara dikkat ederek tırnağının düzgün bir şekilde kesilmesi mümkündür.

Kedi Tırnağı Nasıl Kesilir?

Kedi tırnak kesimi gerçekleştirirken bazı püf noktalara dikkat etmek gerekir. Alanında uzman veteriner hekimler tarafından belirtilen bu püf noktalar, kedi tırnağı kesiminin kolaylaşmasını sağlar. Böylece evde kolay bir şekilde işlem gerçekleştirmek mümkün hale gelir.

1. Adım: Doğru Malzemeleri Seçmek

İlk adım doğru malzemelerin seçilmesidir. Evcil hayvanınızın cinsine, türüne ve yaşına uygun olan kedi tırnak makası seçerek işlemin daha pratik bir şekilde gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Özel olarak üretilen bu makasları Secovet’ten temin edebilirsiniz

2. Adım: Kedinizi Hazırlamak

Tırnak kesimi öncesinde kedinizi hazırlamanız gerekir. Onu severek sakinleştirebilir, size yakın olmasını sağlayabilirsiniz. Özellikle ani hareketlerden kaçınarak süreci daha kolay bir şekilde tamamlayabilir, evcil dostunuzun endişelenmesinin önüne geçebilirsiniz.

3. Adım: Kedi Tırnağı Kesim Yöntemi

Kedi tırnağı kesmenin birden fazla yöntemi bulunur. Evcil dostunuzun en çok rahat edeceği yöntemi birkaç kez denedikten sonra bulabilirsiniz. Ensesinden kavrayarak hareket etmesini sağlayabilir, dilerseniz bir bez yardımıyla gövdesini sabitleyebilir ya da vücudunu battaniyeye sararak hareket etmesini engelleyebilirsiniz. Bahsedilen bu yöntemler, size zarar vermesini engeller ve rahat bir şekilde tırnak kesimi yapmanıza yardımcı olur.

4. Adım: Olası Kazalara Karşı Önlemler

Olası kazalara karşı önlemler almanız da son derece önemlidir. Kediniz, tırnak kesimi sırasında endişelenebilir ve içgüdüsel olarak elinizi tırmalayabilir. Kedi tırnağı keserken size zarar vermesini engelleyecek bir eldiven giyebilir ya da kesim sırasında uzun kollu kıyafetler tercih edebilirsiniz.

5. Adım: Sonrasında Kedinizi Ödüllendirin

Uslu bir şekilde tırnaklarını kestiren kedinizi ödüllendirerek bu işleme alışmasını sağlayabilirsiniz. Ödüllendirme için kedi ödül maması çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Secovet’i ziyaret ederek birbirinden farklı ödül mamaları arasından kedinizin damak tadına uygun olduğunu düşündüğünüzün siparişini verebilirsiniz.

Önceki yazımıza https://www.secovet.com/blog/icerik/kopekler-nasil-ve-ne-siklikla-yikanmalidir
linkinden ulaşabilirsiniz. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.