Kedi Çimi Nedir? Ne İşe Yarar?

01-02-2024 11:57
Kedi Çimi Nedir? Ne İşe Yarar?

Kedilerin sağlığı için kullanılabilecek pek çok ürüne rastlanır. Bu ürünler arasında kedi çimi de yer alır. Merak edilen ve sık araştırılan konulardan biri “kedi çimi nedir?” sorusunun yanıtıdır. Kedi çimi, kedilerin sindirim sistemlerini destekleyen ve bağışıklıklarını güçlendiren bir tür doğal yardımcıdır. Stres ve gerginliği de azaltan kedi otunun kedilerin sağlığı için saymakla bitmeyen faydaları bulunur. Bu bitki sayesinde özellikle evcil kedinize daha konforlu bir yaşam sunmanız mümkündür. İşte kedi nanesi hakkında merak edilen tüm detaylar!

Kedi Çimi Çeşitleri Nelerdir?

Kedi çimlerinin farklı türlerde olduğu da görülebilir. Özellikle kedilerin desteğe ihtiyaç duyduğu alanlar farklılık gösterdiği için kedi çimlerinin içerikleri ve faydaları da türlerine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çim türleri; yulaf çimi, buğday çimi, çavdar çimi ve arpa çimi olmak üzere dört grupta incelenir. 

Genellikle tatlı bir tada sahip olan yulaf çimi daha aromatiktir ve kedinin sindirimini lifli yapısı ile daha çok destekler. Hazımsızlığı önleyen bu kedi çimi türü içerisindeki lifler aynı zamanda kolay çözünebilir yapıya sahiptir. Mineral, amino asit ve vitamin açısından zengin olan buğday çimi ise beslenme düzenini tamamlayıcı etkiye sahiptir. Kedinin sağlığı için gereksinim duyduğu besin değerlerini tamamlar. 

Kedilere en çok eğlenceyi sunan ve koparması en zorlayıcı olan çavdar çimi, koparma sırasında kedilerinize keyifli anlar sunar. Özellikle oyuncu kedilerin enerjilerini atmalarını sağlamak için bu çimden faydalanılabilir. Arpa çimi de tıpkı yulaf çimi gibi tatlı ve aromatik bir tada sahiptir. Bu çim türü de yine içerisindeki besleyici gıda zenginliği ile ve sindirime olan destekleri ile öne çıkar. Kedinin ihtiyacına bağlı olarak bu dört çim türünden herhangi biri tercih edilebilir. İster evde yetiştirilen ister hazır alınan bu çimlerin yanı sıra doğru kedi mamaları ile de kedinin sağlığı desteklenebilir. Secovet bünyesinde satılan kuru kedi mamaları bunun için uygun bir seçenek olabilir. 

Kedi Çimi Faydaları

Kedi otu, özellikle evcil kedilerin tüketimine uygun olan ve sıklıkla kullanılmakta olan bir üründür. Bu ürünün kedilerin sağlığı açısından pek çok olumlu faydası bulunur. Sindirim sistemini önemli ölçüde etkileyen catnip, lif bakımından zengin olduğu için sindirim sürecini destekleyerek kusma veya tüy topaklarının oluşmasını azaltabilir.

Kedi nanesi, kedilerin tüy yumağı sorunlarına karşı doğal bir çözüm sunabilir. Midede biriken tüy topaklarının birikmesine ve sonrasında kusma yoluyla atılmasına karşı doğal bir çözüm olan çim, sindirimin olumsuz etkilenmesinin de önüne geçmiş olur. Klorofil gibi kedi sağlığı açısından olumlu etkileri bulunan mineral ve vitaminleri de bulunduran bu çim sayesinde kedinizin çok daha sağlıklı ve mutlu bir şekilde hayatını sürdürmesini deklemeniz mümkündür. Stres ve anksiyete giderici etkisi ile de bilinmekte olan bu ürün sayesinde kedinizin daha sakin bir şekilde hareket etmesini ve mutluluğunu destekleyebilirsiniz. 

İlgili çim türünün bilinen bir diğer etkisi ise bağışıklık sistemini desteklemesidir. Sıklıkla kedi nanesini tüketen kedilerin bağışıklık sisteminin desteklendiği görülebilir, böylece hastalıklara karşı daha dirençli olabilirler. Kedi çimi aynı zamanda kedilerin doğal içgüdülerini tatmin ederek istemli olarak bitki tüketmelerine olanak sağlar ve bu da mide temizliğini teşvik edebilir. Tüm bu faydalardan yararlanmak için doğal kedi nanesi almanız ve kedinizin erişebileceği bir alanda tutmanız yeterlidir. 

Kedi Çimi Nasıl Ekilir?

Çim ekmek için öncelikle 4 temel ürünü karşılamak gerekir. Kedi çimi tohumu, saksı, çimin serpileceği toprak ve su belirlendikten sonra ekim işlemleri gerçekleştirilir. Söz konusu çim için uygun bir toprak seçmek takip edilecek ilk adımdır. Torf bazlı veya bahçe toprağı içeren hafif bir karışım tercih edilmesi yeterlidir. Sonrasında çimin serpilerek büyüyebileceği, tercihen yatay bir saksı seçimi gerçekleştirilir.

Kediler genellikle çimi tırmalamayı severler, bu nedenle saksı seçiminde kedinizin rahatça kazabileceği bir saksı tercih etmeniz de önemlidir. Geniş tabanlı ve dengeli bir saksı seçmek idealdir. Saksı içerisine toprak döküldükten sonra kedi otu tohumu ekme işlemleri gerçekleştirilir. Tohumları hafifçe toprakla örtmek ancak çok fazla toprak koymamaya dikkat etmek de önemlidir. Tohumların çimlenmesi için ışığa ve havaya erişim sağlamaya da özen gösterilmelidir.

Toprakla kapama işlemi sonrasında kedi otu bitkisine can suyu vermek gerekir. Sonrasında ise kedi otu çiçeği zaman içerisinde yetişip büyür ve kedinin tüketimine uygun hâle gelir. Bu forma kavuşması için yaklaşık 4-7 gün yeterlidir. Elbette ki düzenli sulama, ılıman bir sıcaklıkta ve doğrudan güneş ışığı alabilecek bir yerde yetiştirme adımları da bu büyüme açısından önem taşır. Kedi çimleri yetişip 10-15 cm aralığına geldiğinde kedinin tüketimi için uygundur. Kediniz için ektiğiniz çim bittiğinde veya fazla uzadığında, yeni tohumlar ekerek süreci tekrarlayabilirsiniz. 

Kedi Çimi Nasıl Kullanılır?

Kedi çimleri, evcil kedilerin doğal tırmalamaya, çiğnemeye ve oynamaya eğilimli oldukları bir bitki türüdür. Bu çimi kullanmak, evcil hayvanınıza çeşitli avantajlar sağlar. İlgili bitkiyi kullanarak kedinizin sindirim sürecini desteklemeniz, kusma ve tüy topu oluşumu gibi problemlerine çözüm oluşturmanız mümkündür. 

Kedi otu, kedinizin tırmalaması için mükemmel bir yüzey sunar. Kediniz, tırmalama tahtası gibi kullanarak tırnaklarını törpüleyebilir. Aynı zamanda bu çim, kedinizin oynamasını ve enerjisini atmasını da mümkün kılar. Bu sayede enerjisini atan, bağışıklığı ve sindirim sistemi desteklenen daha mutlu bir evcil hayvana sahip olabilirsiniz. 

Pek çok kişi “kedi çimi ne işe yarar?”, nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını da sıklıkla araştırır. Bu tip ürünlerin kullanımında veteriner onayı ve gözetimi de önemlidir. Catnip ismi ile de bilinen çimler, aynı zamanda sosyalliği arttırıcı feromon takviyesi de veterinerlerin asosyal kediler için de bu ürünü önermesine neden olabilir. Düzenli ve onay altında kullanıldığında çimin pek çok faydasına rastlamak mümkündür.

Kedi Çimi Ne Zaman Verilir?

Kedi otu, özellikle kedinin enerjisini atamadığı zamanlarda oynaması ve sakinleşmesi amacı ile verilebilir. Aynı zamanda gerginlik, anksiyete belirtilerinde, kusma ve hazımsızlık sorunlarında da bu üründen faydalanılabilir. 

Veterinerin onay vermesi hâlinde hazımsızlığa ve tüy toplarına bağlı kusmaları önlemek amacıyla da kedi çiminden sıklıkla faydalanır. Asosyal kediler için de bir kurtarıcı olan çimler sayesinde kedilerin daha aktif ve rahat bir yaşam sürdürmesi mümkündür. 

Önceki yazımıza https://www.secovet.com/blog/icerik/kedinizin-tuvaletini-nasil-temizlemelisiniz
 linkinden ulaşabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.